Hürriyet

banner image

Hürriyet

Büyük İnsanlık — 07.Ekim.1958 — Taşkent — Nazım Hikmet RAN…10 EKİM ANKARA GAR KATLİAMI… 103 Kişinin Hayatını Kaybettigi Türkiye’ nin En Kanlı Saldırısının 4. YILDÖNÜMÜ…

10 EKİM ANKARA GAR KATLİAMI
10Kişinin Hayatını Kaybettigi Türkiye nin En Kanlı Saldırısının 4. YILDÖNÜMÜ
|10 EKİM Katliamı|
|10.10.201510.10.2019|

|Nazım Hikmet RAN|
|17.01.1902SelanikOsmanlı Imparatorlugu 03.06.1963MoskovaS.S.C.B.|
|Türk SairOyun YazarıRomancıAnı YazarıRomantik Komünist ve Romantik Devrimci|

Nazım Hikmet RAN
Bulutlar Adam Öldürmesin06.Şubat.1955  Nazım Hikmet RAN
10 Ekim 2019 Perşenbe

Saman Sarısı  1  Nazım Hikmet RAN 1961Kaynak:  Nazım Hikmet Bütün Siirleri Yapı Kredi Yayınları
Saman Sarısı  Vera TULYAKOVA Için Yazilmis  Nazım Hikmet RAN

Büyük İnsanlık  07.Ekim.1958  Taşkent  Nazım Hikmet RAN

Büyük İnsanlık gemide güverte yolcusu
                                        tirende üçüncü mevki
                                        şosede yayan
                                        Büyük İnsanlık

Büyük İnsanlık sekizinde işe gider
                                        yirmisinde evlenir
                                        kırkında ölür
                                        Büyük İnsanlık

Ekmek Büyük İnsanlıktan Başka Herkese Yeter
                                        pirinç de öyle öyle
                                        şeker de öyle
                                        kumaş da öyle
                                        kitap da öyle
Büyük İnsanlıktan Başka Herkese Yeter

Büyük İnsanlığın toprağında gölge yok
                                        sokağında fener
                                        penceresinde cam
                  ama umudu var Büyük İnsanlığın
                                        umutsuz yaşanmıyor

Büyük İnsanlık  07.Ekim.1958  Taşkent  Nazım Hikmet RAN
Büyük İnsanlık  Nazım Hikmet RAN 07.Ekim.1958TaşkentKaynak: Nazım Hikmet Bütün Siirleri Yapı Kredi Yayınları

|Nazım Hikmet RAN|
|17.01.1902SelanikOsmanlı İmparatorluğu  03.06.1963MoskovaSSCB|
|TürkSair OyunYazarıRomancıAYazarıRomantikKomünist ve RomantikDevrimci|

10 EKİM ANKARA GAR KATLİAMI
10Kişinin Hayatını Kaybettigi Türkiye nin EKanlı Saldırısının 4. YILDÖNÜMÜ
Öğle saatlerinde çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü ve sendikanın katılımıyla yapılacak 'Emek, Barış ve Demokrasi Mitinginin toplanma yeri olan Ankara Tren Garı önünde Cumartesi saat 10.04 sıralarında iki patlama meydana geldi

10 Ekim’i anmak ikinci yılda da yasak
10 Ekim Katliamının ikinci yıl dönümünde katliamda yaşamını yitirenlerin anılmasına yine izin verilmedi. Ankara Tren Garı’na çıkan bütün yollar Valilik kararıyla kapatılırken polisler birçok noktada kitleye biber gazı ve plastik mermi ile saldırdı.
Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin bile katliamın yaşandığı alana gitmesine izin verilmedi.
Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerin yoğunlukta olduğu büyük kitle katliam alanına yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki Ankara Adliyesi önünde buluştu.
Anma için Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu önüne gitmek için farklı yerlerde toplananlar da saldırıya uğradı.
Polisin saldırısı üzerine Necatibey Caddesi'ne yönelen kitle alkış ve sloganlarla İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) önünde tekrar bir araya geldi. Kitleyi takip eden polisler burada da basın açıklaması yapılmasına izin verilmeyeceğini söyledi.
Anma için bir araya gelenlerin patlamanın yaşandığı saat olan 10.04’teki anma töreninin İMO'nun Toplantı Salonu'nda yapılacağını söylemesine rağmen, polis saldırısına devam etti. İMO önüne gelen iki TOMA'dan kitleye tazyikli su sıkılırken, Çevik Kuvvet de biber gazı ile saldırdı. İMO binası içerisine de atılan gaz nedeniyle anma için toplananlar uzun süre nefes almakta zorlandı.

Tüm saldırıya karşın saat 10.04’te İMO’da yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu yapıldı. Polisin anma törenine izin vermemesi kınanırken, faillerin cezalandırılması için hukuk mücadelesinin sürdürüleceği kaydedildi.



Ankara'nın çeşitli yerlerinde devam eden eylemlerde toplam 15 yurttaş gözaltına alındı.
Polis Saldırısına Tepki
10 Ekim Katliamının anılmasına izin verilmemesi ve polis saldırısı 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneğinde (10 Ekim-Der) yapılan açıklama ile protesto edildi.

Ankara Katliamı'nda yaşamlarını yitirenleri unutturmamak, hak arayışı mücadelesini büyütmek ve faillerden hesap sormak amacıyla kurulan 10 Ekim-Der’de yapılan basın açıklamasına, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve davayı takip eden avukatların yanı sıra, emek ve demokrasi güçlerinin temsilcileri de katıldı.


Karanfil bırakmaya izin yok
Açıklamanın ardından Kızılay’da bulunan ve sabah saatlerinde tahrip edildiği öğrenilen 10 Ekim anıtı önüne geçildi. Anıt onarıldı. Saygı duruşu yapılarak, katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri teker teker okunup “yaşıyor” denilirken, polis biber gazı ile saldırdı. Anıta karanfillerin bırakılmasına izin verilmedi.

‘BUGÜN ALINAN ÖNLEMLERİ NEDEN 2015’TE ALMADINIZ?’
CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm de Ankara Garı çevresinde katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarına dönük yaşanan polis saldırısına tepki gösterdi. Meclis Genel Kurulu’nda konuşan TÜM, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Dünyanın başka hangi ülkesinde anma etkinliği yasaklanır? Bugün Gar çevresinde aldığınız güvenlik önlemlerini 10 Ekim 2015’te neden almadınız?” sorularını yöneltti

ALMANYA'DA DA 10 EKİM ANMASI

10 Ekim Katliamı, Almanya'nın Münih ve Mannheim kentlerinde yapılan etkinlerle kınandı.

BİRÇOK İLDE ANMA YAPILDI
İZMİR'DE ANMA: BARIŞ TÜRKÜLERİ SONSUZA KADAR SÖYLENECEK

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ikinci yıl dönümünde katliamı lanetlemek ve yaşamını yitirenleri anmak için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Üzerinde katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu ve "Katilleri Tanıyoruz, Unutmadık, Unutturmayacağız" yazılı pankartlar açan kitle, sık sık "Savaşa hayır barış hemen şimdi" , " 10 Ekim'in hesabı sorulacak" , "Onlara sözümüz barış olacak" , "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı

ÇEŞME'DE SESSİZ YÜRÜYÜŞ

Çeşme Demokrasi Platformu, katliamda yitirilenleri anmak için sessiz bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Eğitim Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Hasan Karakaya, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, Atatürkçü Düşünce Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çeşme Temsilciliği Başkanı Hamide Bal, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, HDP, BES, SES, Haber-Sen ve Çorumlular Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği temsilcileri ile çok sayıda temsilci katıldı.


BODRUM'DA TMMOB ÜYELERİ HAYATINI KAYBEDENLERİ ANDI

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri, 10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenleri andı.

KATLİAMDA YAŞAMINI YİTİRENLER ANISINA EDREMİT'TE DENİZE KARANFİLLER BIRAKILDI

10 Ekim katliamında hayatını kaybedenler Edremit’te Edremit Demokrasi Platformu çağrısıyla Altınoluk Cumhutiyet meydanında anıldı. Yapılan anmada katliamda hayatını kaybedenlerin anısına denize karanfiller bırakıldı.

ÇANAKKALE EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: HESAP SORDUKÇA ONLAR YANIMIZDA OLACAK

Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri 10 Ekim Katliamı'nın 2. yıl dönümünde bir araya gelerek "Susma haykır, savaşa hayır", "Ankara'da düşenler kavgamızda yaşıyor", "AKP gidecek, barış gelecek" sloganları eşliğinde İskele Meydanı'na yürüdü. Yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından anma programına başlandı. Burada konuşan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Filiz Savaş, katliamın başkent Ankara'nın göbeğinde, binlerce polisin gözleri önünde gerçekleştiğini hatırlatarak "10 Ekim katliamını planlayarak yapanlar da, önceden haber aldıkları halde hiçbir önlem almayıp katillerin arkasındaki güçlerin ortaya çıkmasını engelleyenler de bellidir. Katiller tespit edilmiş ancak katliamın yaşanmasında ihmali olanlar, katliamı önleyebilecekken kılını kıpırdatmayanlar hala görevlerinin başındadır" dedi.

DENİZLİ'DE KESK, DİSK VE TMMOB'UN ÇAĞRISIYLA EYLEM DÜZENLENDİ

Denizli’de Eğitim Sen Şubesi tarafından düzenlenen anmaya KESK, DİSK ve TMMOB destek verdi. “Ankara'nın hesabı sorulacak”, “10 Ekim'i unutma, unutturma”, “Katiller halka hesap verecek” sloganlarının atıldığı anmada basın açıklamasını Eğitim Sen Denizli Şubesi Başkanı Mehmet Dede yaptı. Dede, "Aradan ne kadar zaman geçerse geçsin, acımız azalmayacaktır. Demokrasiyi yok etmeye yönelik darbe girişimi önlenirken alınan önlemler, demokrasiyi yok etmeye yönelik olmamalı, demokrasinin önünü açmalıdır. Bugün gazeteleri, televizyonları, radyoları susturarak, demokratik eylemleri engelleyerek demokrasi kurduğunu iddia etmek, demokrasicilik oynamaktan başka bir şey değildir. Bizler demokrasi istiyoruz, şeffaflık istiyoruz. Basının ve demokrasi güçlerinin değil, demokrasiyi yok etmek isteyenlerin yargılanmasını, 10 Ekim ve diğer katliamların sorumlularının yargılanmasını istiyoruz" dedi.

ESKİŞEHİR'DE EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA
Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından Porsuk Bulvarı'nda basın açıklaması gerçekleştirildi.  

Basın açıklamasını yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Hakkı Akçin Türkiye tarihinin en acımasız, en vahşi katliamlarından olan 10 Ekim Ankara Katliamı’nın üzerinden 2 yıl geçtiğini hatırlatarak “Türkiye'nin merkezinde, Ankara Garı'nda, dünyanın gözü önünde patlatılan bombalarla annelerimizi, babalarımızı, kardeşlerimizi, arkadaşlarımızı, yoldaşlarımızı kaybettik. Acımız çok büyük ve tarifsizdir. Barış için gar önünde olanları dünya ve Türkiye hiç unutmayacak. Bombayı patlatan o barbarları, o kalleşleri ise hep lanetle anacaktır" dedi.

SAMSUN: TÜM SORUMLULAR YARGILANANA KADAR 
Samsun’da KESK, DİSK, TMMOB, TTB nin çağrısıyla Uğur Mumcu Parkı’nda yapılan basın açıklamasında KESK dönem sözcüsü Suat Yıldız konuştu. Yıldız, “Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar, hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız, katliamı unutturmayacağız, arkadaşlarımızın hesabını hukuk önünde mutlaka soracağız” dedi.

BAKIRKÖY'DEN SESLENDİLER: NE UNUTACAĞIZ NE DE UNUTTURACAĞIZ!
10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenler Bakırköy'de anıldı. Fotoğraf: Evrensel
10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler, İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu çağrısıyla Bakırköy Özgürlük Meydanında anıldı.

Katliamda hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada “Barış şehitleri ölümsüzdür”, “10 Ekim'i unutma unutturma”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı. Anmada bir kez daha katliama ilişkin bütün sorumluların yargılanması istendi.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ ANMAYA SALDIRI: EN AZ 50 GÖZALTI

İstanbul Üniversitesi'nde 10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anmak için yapılan etkinliğe polis saldırdı. Saldırısı sırasında en az 50 kişi ters kelepçe ile gözaltına alındı.

KOCAELİ'DE ANMA: UNUTTURULMAK İSTENMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ
Kocaeli'de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Ankara Katliamı'nın yıldönümünde bir araya gelindi.

Basın açıklamasının öncesinde saygı duruşunda bulunan vatandaşlar, sonrasında ise mum yaktı, oturma eylemi gerçekleştirdi. Kitle adına basın açıklamasını ise KESK Dönem Sözcüsü Yener Çalışkan okudu

GEBZE’DE DE ANMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Gebze’de Eğitim Sen’in çağrısı ile Emek ve Demokrasi Güçleri Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Oğur Aydın, açıklamasında "Katiller tespit edilmiş ancak, katliamın yaşanmasında ihmali olanlar, katliamı önleyebilecekken kılını kıpırdatmayanlar hala görevlerinin başındadır" dedi.


İTÜ ÖĞRENCİSİ GÜNEY DOĞAN MEZARI BAŞINDA ANILDI
10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren İTÜ öğremcisi Güney Doğan mezarı başında anıldı.

ADANA'DA ANMA: ACIMIZ VE ÖFKEMİZ DİNMEDİ

10 Ekim’de Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler katliamın 2’nci yıl dönümünde Adana’da Tren Garı önünde yapılan açıklama ile anıldı. 2 yıl geçmesine rağmen dava ile ilgili dişe dokunur bir ilerleme olmadığının altının çizildiği anmada katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşındı, gökyüzüne beyaz balonlar bırakıldı.

ZONGULDAK VE ÇAYCUMA’DA DA ANMA
Zonguldak Demokrasi Platformu bileşenleri de 10 Ekim 2015 günü Ankara Garı’ndaki patlamada hayatını kaybeden 102 yurttaşı andı. KESK Zonguldak Binası’nda bir araya gelen temsilciler adına basın açıklamasını TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı okudu. Kaymakçı açıklamasında şöyle dedi; “Arkadaşlarımızı kaybetmiş olmamız, onların inandıkları değerleri, uğruna canlarını verdikleri barışı kazanmak için sürdürdükleri mücadele görevini bizlerin omuzlarına yüklemiştir. Aradan ne kadar süre geçerse geçsin, 10 Ekim katliamının üzerinin örtülmesine, asıl sorumluların korunmasına ve yaşananların üzerinin örtülmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.


Çaycuma Öğretmenevi önünde Eğitim Sen tarafından yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan şöyle dedi: 10 Ekim 2015’te canımızdan can gitti, yüreklerimiz dağlandı. Aradan iki yıl geçmiş olmasına rağmen, katliamın yaşanmasında ihmali olan kamu görevlileri yargı önüne çıkarılmadı. Savaş, şiddet ve ölüm naralarının atıldığı bugünlerde, emekçilerin, halkların eşit haklar temelinde barış içinde bir arada yaşaması için ölümü değil, yaşamı ve yaşatmayı ısrarla savunmaya demeye devam edeceğiz. Bizleri korkutmaya, yıldırmaya, sindirmeye çalışanlar, ne kadar saldırırlarsa saldırsınlar, korkmayacağız, yılmayacağız, unutmayacağız ve katliamda rolü olanları asla affetmeyeceğiz.”

ÇORUM'DA ANMA KATLİAMDA YAŞAMINI YİTİREN EMİNE ERCAN'IN MEZARI BAŞINDA YAPILDI

10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenler, Çorum'da katliamda yaşamını yitiren Emek Partisi Üyesi Emine Ercan'ın Çorum merkeze bağlı Büyükdivan köyündeki mezarı başında anıldı.

ANTEP'TE SENDİKA VE ODA TEMSİLCİLERİ: ADALETİ ARAMAYI SÜRDÜRECEĞİZ
Antep Tabip Odası'nda biraraya gelen KESK, DİSK, TMMOB ve TTB Antep temsilcileri 10 Ekim Katliamı'na dair basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamada "Ankara Garı Patlamasında Adaleti aramayı sürdüreceğiz" denildi.

DERSİM’DE 10 EKİM ANMASI YAPILDI

10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde meydana gelen patlamada yaşamını yitiren Deniz Mak ve Adil Gür Dersim’de mezarları başında anıldı.

Büyük İnsanlık — 07.Ekim.1958 — Taşkent — Nazım Hikmet RAN…10 EKİM ANKARA GAR KATLİAMI… 103 Kişinin Hayatını Kaybettigi Türkiye’ nin En Kanlı Saldırısının 4. YILDÖNÜMÜ… Büyük İnsanlık — 07.Ekim.1958 — Taşkent — Nazım Hikmet RAN…10 EKİM ANKARA GAR KATLİAMI… 103 Kişinin Hayatını Kaybettigi Türkiye’ nin En Kanlı Saldırısının 4. YILDÖNÜMÜ… Reviewed by ümitse on 00:00:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.