Hürriyet

banner image

Hürriyet

Prof. Dr. İlber ORTAYLI — Sessizliğini Bozdu? — Video — Söyleşi —2020

 Sessizliğini Bozdu?  Video  Söyleşi 2020  Prof. Dr. İlber ORTAYLI
Tacizle Suçlanan Prof. Dr. İlber ORTAYLI Sessizliğini Bozdu
Prof. Dr. İlber ORTAYLI, Taciz ve kompliman arasında fark var. Güzel, akıllı ve başarılı olana maşallah denir. Başka ne denir ki?” diye sordu.
 Sunucu Cansu Canan ÖZGEN,
 I
nstagram
 üzerinden 
yaptığı canlı yayında Ünlü Tarihçi Prof. Dr. İlber ORTAYLI yı konuk etti.?
Yayının sonunda Cansu Canan ÖZGEN, Hocam sağlık sıhhat diliyorum, görüşmek üzere dedi. Prof. Dr. İlber ORTAYLI da Sağ ol diye yanıt verdi
Ünlü Tarihçi Prof. Dr. İlber ORTAYLI, Sunucu Cansu Canan ÖZGEN ile Instagram üzerinden yaptığı yayın sonrası, kameranın kapandığını düşünerek Cansu Canan ÖZGENMaşallah, Şuna Bak dedi, 
Sunucu Cansu Canan ÖZGEN ise Prof. Dr. İlber ORTAYLI, ’nın sözlerine gülerek Hocam yanıtını verdi.
sosyal medya sallandı. 
Prof. Dr. İlber ORTAYLI, genç sunucuyu taciz etmekten tutun, ‘Eril’ dille yapılan hadsiz esprilere kadar eleştirilerin odağında. Hedefteki isim Prof. Dr. İlber ORTAYLI, ilk kez konuştu…

İşte O Video :

Prof. Dr. İlber ORTAYLI  ise ilk kez Hürriyet ten Fulya SOYBAŞ a konuştu. Genç sunucu ile ilk kez program yapmadığını belirterek “Vallahi ben çok akıllı, güzel ve kendini geliştirmiş buluyorum yayın yaptığım hanım kızı. Hakikaten de maşallah. Güzel olduğu zaten belli. Giyimi, makyajı, duruşu, soru soruşu, konuya hâkimiyeti, Türkçeyi doğru ve güzel kullanışı... Buna tabii ki maşallah denir. Başka ne denir?” diye sordu ve şöyle devam etti:

SOSYAL MEDYADA GÜRÜLTÜ ÇOK
“Bir iltifatı, bir takdiri, bir maşallahı alıp... Üzerinden #metoo hareketi benzeri bir taciz devşirmek akıl alır gibi değil. #metoo hareketi bu kadar basit mi? Türkiye’nin bu konuda zaten ciddi bir problemi var. Her şey bu kadar basitleştirilmemeli. Biraz Catherine DENUVE okusunlar. (Dünyaca ünlü yıldız taciz karşıtı hareketin ‘püritenliğe’ vardığı, erkeklerin kadınlara iltifat etmekte özgür olması gerektiğini anlatan bir mektup yazmıştı.) Ben bu hanımla kaç zamandır program yapıyorum. Gerçekten iyi. Kendini geliştirdi, TV dünyasında Türkçesi en iyi olanlardan. Okuyor, soruyor, saçmalamıyor. Giyimi, kuşamı, makyajı, duruşu, eli yüzü güzel. Ben ona her zaman ‘maşallah’ derim. Gerçekten aptallar! Taciz lafları türemiş. Olacak iş değil. Onların anladığı türden maşallah değil bu... Türkiye’de sosyal medya Agora. Herkes konuşuyor, fazla gürültü var.” ‘Program sonunda Canan Hanım ile konuştunuz mu?’ soruma ise “Konuşmadım. Yine program yapacağız. O zaman konuşuruz” yanıtını verdi.

BEN NE KONUŞSAM ‘BOMBALADI’ OLUYOR
Sosyal medyada kendisinin ağzından çıkmadığı halde kendisi söylemiş gibi birçok yazı dolandığını belirten Prof. Dr. İlber ORTAYLI, “Bazıları hadi tamam ama bazıları o kadar ahmakça ki! Kaale almıyorum. Bir ara kitap bağışladım, ona da laf ettiler. Niye veriyormuşum Cumhurbaşkanlığı’na? Ne yapacağım ya? Kitapları korunacak yere vermişim. Üniversiteye verdim, yandı maalesef. Elif ŞAFAK, Orhan PAMUK hakkında 1 yıl önce yaptığım konuşma sanki dün söylemişim gibi yazılmış. Gençlik grubunda ‘Bu yazarları niye okutmuyorsunuz?’ diye sormuşlardı. ‘Gençler okuyamaz çünkü gramerleri bozuk’ dedim. Türk edebiyatında okutacak başka adam mı yok? ‘İngilizcesini bulursanız okuyun’ dedim ki Victoria HALBROOK tercümesi müthiştir. Bunlar Türkçe yi çok iyi bilen tercümanlar. Metinleri çevirirken ‘Bunu demek istemiştir’ diye tamir ediyorlar. Elif ŞAFAK, Orhan PAMUK Türk yazarlardır ama Türkçe yazmıyorlar. Rahmetli Tahsin YÜCEL 70 sayfalık analiz yazmış bu konuda. Onu okumaya üşeniyorlar, sıkıcı geliyor ama ben söyleyince
Hoca Bombaladı’ deniyor” dedi.
İlber ORTAYLI — Sessizliğini Bozdu? — Videosöyleşi2020…

Prof. Dr. İlber ORTAYLI, 21 05 1947 tarihinde Avusturya Bregenz'de bir göçmen kampında Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur.

Annesi Şefika Hanım, babası Kemal ORTAYLI' dır. 1949 yılında 2 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındılar. Sonra taşındıkları Ankara'da etlik ilkokulunda okudu. Almanca öğrenmesi için kaydettirildiği İstanbul Avusturya Lisesi'nde hazırlık ve ortaokul birinci sınıfı okuduktan sonra Ankara Atatürk Lisesi'ne geçti. Atatürk Lisesi'nden 1965 yılında mezun oldu. Annesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde görev alan İlber Ortaylı, Rusça'yı, Rusya tarihini ve edebiyatını annesinden öğrendi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1969) ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü. Chicago Üniversitesi'nde master çalışmasını Prof. Halil İnalcık ile yaptı. "Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler" adlı tezi ile 1974 yılında doktor, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu" adlı çalışmasıyla 1979 yılında doçent oldu. 1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etti.
Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova'da misafir profesör olarak ders verdi, Roma, Sofya, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde seminerler ve konferanslar verdi. Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde Osmanlı tarihinin 16. ve 19. yüzyılı ve Rusya tarihiye ilgili makaleler yayınladı. 1989'da Türkiye'ye dönerek profesör oldu.
1989-2002 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış, 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi anabilim dalı başkanı olmuştur.. İki yıl sonra da Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. Galatasaray Üniversitesi Senato üyesidir. Ayrıca İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti üyesidir.
2004 yılında TRT 2'de başlayıp TRT Türk'te hafta sonları yayınlanan "İlber Ortaylı ile" adlı belgeseli sundu.
2009 Yılında NTV'de "İlber ORTAYLI ile Tarih Dersleri" adlı bir program yaptı. 2011 yılında Bloomberg HT kanalında da "İlber ORTAYLI ile Zaman Kaybolmaz" adlı bir program yaptı.
Topkapı Sarayı Müzesi'nin 2005-2012 yılları arasında başkanlığını yaptı. 2012 yılında yaş haddinden emekli oldu. Halen Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanı'dır.
İlber ORTAYLI, Uluslararası Osmanlı Etüdleri Komitesi Başkan yardımcısı ve Avrupa İran Tetkikleri Cemiyeti üyesidir.
İlber ORTAYLI; Türkçe; ileri seviyede Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Rusça; orta seviyede Kırım Tatarca, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça, Boşnakça, Arapça, Farsça, Latince, İbranice, Antik Yunanca ve Yunanca bilmektedir.
5 Kasım 2012 - 11 Mart 2013 tarihleri arasında gazeteci-yazar Mehmet BARLAS ile beraber "Her Zaman" isimli bir tarih programı yaptı.
1981 yılında Mersin eski Senatörü Dr. Talip ÖZDOLAY'ın kızı Ayşe ÖZDOLAY ile evlendi ve bu evlilikten Tuna adında bir kızı oldu. Daha sonra 1999 yılında eşinden boşandı.
İlber ORTAYLI, bilgisayar ve İnternet kullanmayı sevmemektedir. Herhangi bir sosyal medya sitesinde adına açılmış hesapların hiçbiri kendisinin değildir. İlber ORTAYLI'nın ayrıca çocukluğundan beri büyük bir tutku ve özenle biriktirdiği minyatür otomobillerden oluşan büyük bir koleksiyonu vardır.

Ödülleri :
2001 - Aydın Doğan Ödülü'ne layık görüldü.
2006 - "Avrupa ile Akdeniz arasında Lazio" ödülü
2007 - Puşkin Ödülü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından

Eserleri:
Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu (1980)
Tanzimattan Sonra Mahalli İdareler
Türkiye İdare Tarihi
Gelenekten Geleceğe (1982)
Osmanlı Toplumunda Aile (2000)

Osmanlı Mirası (2002)
Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek (2006) (Arapça, Yunanca, İngilizce ve Sırpça'ya çevrildi.)
Son İmparatorluk Osmanlı (2006)
Osmanlı Barışı (2007)
Üç Kıtada Osmanlılar (2007)
Tarihin Sınırlarına Yolculuk (2007)
İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı (2008) (Macarca, Yunanca, Sırpça, Makedonca ve Sırpça'ya çevrildi.)
Tarihimiz ve Biz (2008)
Türkiye'nin Yakın Tarihi (2010)

Defterimden Portreler (2011)
Tarihin Gölgesinde (2011)
Yakın Tarihin Gerçekleri (2012)
Cumhuriyetin İlk Yüzyılı (2012)
İlber Ortaylı Seyahatnamesi, Timaş Yayınları (2013)
İmparatorluğun Son Nefesi, Timaş Yayınları (2014)

Eski Dünya Seyahatnamesi, Timaş Yayınları (2014)
Türklerin Tarihi, Orta Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın Kapılarına, Timaş Yayınları (2015)
Türklerin Tarihi, Anadolu'nun Bozkırlarından Avrupa'nın İçlerine, Timaş Yayınları (Nisan 2016)
İttihat ve Terakki(2016)

Hukuk ve İdare Adamı Olarak Osmanlı Devletinde Kadı(2016)
Osmanlı’ya Bakmak Osmanlı Çağdaşlaşması(2016)

İstanbul'dan Sayfalar(2016)

|İlber ORTAYLI|
| 27.05.1947  Bregenz  Avusturya |
| Türk Tarihçi  Akademisyen  Yazar  Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi |
Prof. Dr. İlber ORTAYLI — Sessizliğini Bozdu? — Video — Söyleşi —2020 Prof. Dr. İlber ORTAYLI — Sessizliğini Bozdu? — Video — Söyleşi —2020 Reviewed by ümitse on 17:32:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.