Hürriyet

banner image

Hürriyet

Ümit KAFTANCIOĞLU’ nu Öldürülüşünün 41. Yılında Saygıyla Anıyoruz…

Ümit KAFTANCIOĞLU nu Öldürülüşünün  41. Yılında Saygıyla Anıyoruz
|11.04.1980  11.04.2021|
|Ümit KAFTANCIOĞLU|
|1935KoyunpınarıHanakArdahan  11.04.1980MecidiyeköyŞişliİstanbul|
|TRT ProdüktörüGazeteciYazar|

Ümit KAFTANCIOĞLU
11 Nisan 2021 Pazar
Ümit KAFTANCIOĞLU nu unutmayın!

Ümit KAFTANCIOĞLU Kimdir?

Ümit KAFTANCIOĞLU, 1935 yılında Ardahan'ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı (Saskara) köyünde dünyaya geldi. Çocukluğu Dede Korkut boylarının zengin anlatım geleneği içerisinde, halk âşıklarının, söz sohbet bilenlerin dizinin dibinde destan, masal, türkü, efsane dinleyerek, okuyarak geçti. İlkokulu bitirdikten sonra köy çocuklarına açık tek kapı olan Cılavuz Köy Enstitüsü ne girdi. Ümit KAFTANCIOĞLU, Cılavuz Köy Enstitüsü nü bitirdikten sonra Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmeni olarak görevine başladı. Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirip bir süre Rize’nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı. Yedek Subay olarak görev yaptığı askerlik dönüşü, TRT'nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu'nda "Av Bizim Avlak Bizim", "Dilden Dile" ve “Yurdun Dört Bucağından” gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı. “Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır.” der. Bu gözlemlerini doğrularcasına, Anadolu'yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. Günümüzde bile sevilerek dinlenen “Evreşe Yolları Dar” ve “Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar” türküleri Ümit KAFTANCIOĞLUnun derlemeleri arasındadır.

Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran


Ümit KAFTANCIOĞLU, "Dönemeç"le (Öykü) TRT Büyük Ödülü birincilik (1970) ve "Hakullah"la (Röportaj) Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı. 11 Nisan 1980 günü görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu’na gitmek için çıktığı evinin önünde öldürüldü.

YAYINLARI

Dönemeç  Ümit KAFTANCIOĞLU
Dönemeç  Ümit KAFTANCIOĞLU  Ümit KAFTANCIOĞLUDönemeçÖykü1972 YeniBasım2006Yalın Ses YAYINLARI

* Hakullah (Röportaj) 1972

* Yelatan (Roman) 1972

* Tek Atlı Tekin Olmaz (Halk Masalları) 1973

* Tüfekliler (Roman) 1974 (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006)

* Köroğlu Kolları (Halk Destanları) 1974

* Çarpana (Öykü) 1975

* İstanbul Allak Bullak (Öykü) 1983

Çocuk Kitapları

* Kekeme Tavşan (1974) (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006)

* Çizmelerim Keçeden (1979)

* Altın Ekin (1979)

* Dört Boynuzlu Koç (1979)

* Kan Kardeşim Doru Tay (1979)

* Hızır Paşa (1980)

* Çoban Geçmez (1980) (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006)

* Şülgür Deresi (1981)

* Salih Bey (1981)…


11 Nisan 1980'de katledilen TRT Prodüktörü, Yazar Ümit KAFTANCIOĞLU' nu yeni kuşaklar da tanısın diye uğraşıyor Öztürk Tatar.
Öztürk Tatar bir şair... Kaftancıoğlu'nun kitaplarını meraklısına ulaştırmak için Yalınses Yayınları'nı kurdu. Romanlarını, öykülerini, çocuk kitaplarını yayımladı. Ümit Kaftancıoğlu için 'Yaşama Sevincine Bin Selam' adlı bir kitap hazırladı, yayınladı. 'Bir Grip...' adlı bir de belgesele imza attı.
Bu yıl 13. si düzenlenecek Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması'nda dereceye gireceklere de ödülleri 08 Nisan 2017 Cumartesi düzenlenecek törenle verilecek. 

Öztürk Tatar ile Ümit KAFTANCIOĞLU' nu konuştuk.

>>Ümit KAFTANCIOĞLU için neler söylemek istersiniz? Yazarlığının yanında öne çıkan özellikleri neydi?
Kendini topluma adamış bir insandı. İstanbul’a hatta tüm Türkiye’ye yayılmış köylülerine her konuda yardımcı olmak için çırpınırdı. Ayrıca efsane denebilecek bir radyo program yapımcısıydı. Dilden Dile ve Av Bizim Avlak Bizim 70-80 döneminde tüm yurtta olağanüstü bir ilgiyle dinlenirdi. Türkü derlemecisi ve dilbilimci yönlerini de unutmamak gerek. Evreşe Yolları ve Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar onun derlemeleridir.

>>Hangi özellikleriyle sizin ilginizi çekti?
Toplumcu oluşu. Sanatın ve edebiyatın çağdaşlaşma yolunda bireyi ve toplumu geliştirdiğine inanan bir insan. Cumhuriyeti, kalbi gibi çocukları gibi seven bir insan. Sanat üzerine bir konuşmasında "Benim köyüme, ulusuma ve Cumhuriyete faydası yararı olmayan bir sanat sıfırdır…” der. Bu sözünden de anlıyoruz ki “sanat toplum içindir” anlayışı ve felsefesi Kaftancıoğlu’nda ağır basmaktadır. Ümit KAFTANCIOĞLU' nu konuşmadan önce onları var eden köy enstitülerinin konuşulması, topluma kazanımları ve yok edilişleri ile toplumdaki eğitim bilinci ve çöküntülerini konuşmak gerek. Ümit KAFTANCIOĞLU ve diğer köy enstitülü yazarlar Cumhuriyet için birer kazanımdı.

>>Ümit KAFTANCIOĞLU' nun bütün kitaplarına ulaşmak mümkün mü?
Ümit KAFTANCIOĞLU' na ait yeni basımı olan Tüfekliler, Dönemeç, Çoban Geçmez ve Kekeme Tavşan adlı kitaplara ulaşmak mümkün.

>>Sizin Ümit KAFTANCIOĞLU' nun adını yaşatmak için verdiğiniz çabaların yakın tanıklarındanım. Bugüne kadar neler yaptınız?
Ailesiyle birlikte öykü ödülleri ve anma gecelerini düzenledik. Köyüne adını taşıyan ve vasiyeti olan bir kütüphane yaptırdık. Bazı kitaplarının yeniden basımını gerçekleştirdim.

>>Onca çalışmaya imza attınız. Kolay olmadı elbette. Ümit KAFTANCIOĞLU için daha yapılacak, yapmayı düşündüğünüz neler var?
Köy enstitüsü ruhunu ve işlevini topluma kazandırmadığımız sürece ne Cumhuriyet için ne de Ümit KAFTANCIOĞLU için bir şey yapmış sayılmayız. Konunun asıl ruhu bu. Eylemde ise çeşitli makalelerini derleyip kitap halinde basmak istiyorum zamanım elverirse.

>>Düzenlediğiniz öykü yarışmasıyla yeni isimlere de fırsat veriyorsunuz. Ümit KAFTANCIOĞLU Öykü Ödülleri için neler söylemek istersiniz?
Ümit KAFTANCIOĞLU' nun anılmasına dair en anlamlı işi gerçekleştirdiğime inanıyorum. Yeni yazarların gün yüzüne çıkması, edebiyat için bir teşvik oluşturması, nerede ise bir panel, seminer havasındaki atmosferi ile Ümit Amca’nın ruhunu orada hissedebilirsiniz. Çok geniş konuk katılımı ile sevenlerinin tanışması, buluşması da cabası. Umarım daha uzun yıllar sürdürebilmeyi başarırım.!
11 Nisan 1980’de öldürülen TRT İstanbul Radyosu Prodüktörü, Gazeteci Yazar Ümit KAFTANCIOĞLU adına Yalın Ses Yayınları tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen öykü yarışmasına başvurular 17 Ekim 2016 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasında yapılacak.

İki aşamalı bir değerlendirme sisteminin olacağı Öykü Yarışmasında seçici kurulda, Zeynep Aliye, Enver Aysever, Mehmet Güler, Adnan Özyalçıner, Öner Yağcı, Feyza Akbulut Öner, Ayşe Akaltun ve Hakan Cucunel var.

Yarışmaya katılım için son başvuru tarihi 31 Aralık 2016 olup diğer şartları şöyle:

1- Eser sahipleri yayımlanmamış ve ödül almamış 2'şer öykü ile katılacaklardır. İsteyen tek öykü ile de katılabilir.

2- Öyküler iki aralıklı olarak (bilgisayarda yazılmış) en az 2 en çok 11 sayfa olacaktır.

3- Öykülerin yazılı olduğu dosyanın sağ üst köşesine büyük harflerle rumuz yazılacaktır. Kesinlikle gerçek ad ve soyadı belirtilmeyecektir.

4- Katılımcılar öykülerini 4 kopya olarak gönderecekler ve gönderinin içine ayrı bir dosyada kısa özyaşamı, adresi ve telefon bilgilerini belirteceklerdir. Aksi durumda öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır

5- Değerlendirme 1., 2., ve 3. şeklinde olacak, ilk 10'a giren öyküler kitap olarak basımı yapılacaktır. Dereceye giren katılımcılar plaket ve kitap seti ile ödüllendirileceklerdir.

6- 31.12.2016 son katılım tarihidir. Gecikmelerden ve kaybolmalardan düzenleyen kurum sorumlu değildir. Öykü yarışması sonuçları 25.03.2017 tarihinde basın yolu ile açıklanacak ve 08 Nisan 2017 günü yapılacak anma töreni ile ödüller sahiplerine verilecektir.

7- Yarışmaya katılacak olan tüm katılımcılar dereceye giren öykülerin kitap olarak basımını kabul etmiş sayılır.

BİLGİ : www.umitkaftancioglu.com

TESLİM VE GÖNDERİM ADRESİ
ÖZTÜRK TATAR

2017 Ümit KAFTANCIOĞLU ÖYKÜ YARIŞMASI

YÜZYIL MAH. BARBAROS CAD. 2172 Sok. No: 1

BAĞCILAR/İSTANBUL

TEL: 0531 608 40 33

|Ümit KAFTANCIOĞLU|
|1935KoyunpınarıHanakArdahan  11.04.1980MecidiyeköySisliISTANBUL|
|TRT ProdüktörüGazeteciYazar|
Ümit KAFTANCIOĞLU’ nu Öldürülüşünün 41. Yılında Saygıyla Anıyoruz… Ümit KAFTANCIOĞLU’ nu Öldürülüşünün  41. Yılında Saygıyla Anıyoruz… Reviewed by ümitse on 23:30:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.