Hürriyet

banner image

Hürriyet

Orhan TAYLAN' ın Yaglıboya Çalışmalarından Oluşan Resim Sergisi 15 Ekim — 05 Kasım 2012 Tarihleri Arasında Görülebilir… IZMIR SANAT GALERISI —Kültürpark—26 Agustos Kapısı — Izmir — Hergün 10.00 — 22.00…

| Orhan TAYLAN' ın Yaglıboya Çalışmalarından Oluşan Resim Sergisi 15 Ekim  05 Kasım 2012 Tarihleri Arasında Görülebilir IZMIR SANAT GALERISI  Kültürpark  26 Agustos   Izmir  Hergün 10.00  22.00  |…!!! :—)
15 Ekim Pazartesi  05 Kasım Pazartesi 2012
Orhan TAYLAN' ın Yaglıboya Çalışmalarından Oluşan Resim Sergisi 15 Ekim — 05 Kasım 2012 Tarihleri Arasında Görülebilir… IZMIR SANAT GALERISI —Kültürpark—26 Agustos Kapısı — Izmir — Hergün 10.00 — 22.00
Kültürpark  Izmir Sanat Galerisi  26 Agustos Kapısı/Izmir
15 Ekim Pazartesi  05 Kasım 2012 Pazartesi
Hergün :  10.00  22.00
Kültürpark  Izmir Sanat Galerisinde Orhan TAYLAN' ın Yaglıboya Çalışmalarından Oluşan Resim Sergisi 15 Ekim Pazartesi  05 Kasım 2012 Pazartesi Tarihleri Arasında Görülebilir.

Orhan TAYLAN
Orhan TAYLAN, Yaşamı ve Sanatı

1941 Samsun' da doğar. Selanik kökenli Tarık TAYLAN ile İstanbullu bir ailenin kızı Ressam Seniye FENMEN' in oğlu. Ilkokulu Samsun' da bitirir.
1960 Istanbul Amerikan Erkek Koleji' ni bitirir.. 27 Mayis '60 askeri darbe rejiminin getirdigi bir yasa uyarinca, askerligini yedeksubay-ögretmen olarak yapmak için basvurur. Iki yil Söke'nin Sazliköy'ünde ögretmenlik.
1962 Devlet döviz sinavini kazanarak Italyaya gider. Roma Güzel Sanatlar Akademisine girer. Yogun bir sanat ve kültür ortami. Desenini gelistirmek için sikibir çalisma dönemi. Duvar resmi tekniklerini arastirir. Meksika duvar resmi ile tanisir. Okul sergilerine katilir.
1966 Roma Akademisini bitirip Türkiyeye döner. Türkiye Isçi Partisine üye olur. Dekoratif duvar resimleri yapar. Sendikalara ve gençlik derneklerine afisler, dergi grafikleri çizer.
1968 Birinci kisisel resim sergisini Istanbul Belediye Galerisinde açar. Gönül DİNÇER' le evlenir. Vasif ÖNGÖREN' in oyunlari için sahne dekoru, kisa metraj film denemeleri ve seramik çalismalari. Heykelci Kuzgun ACAR ve Karikatürcü Tan ORAL ile çesitli ortak çalismalar.
1971 Askeri darbe. Bir gece yarisi Tan ORAL ve esi Gönül ile birlikte üç gün için gözaltina alinir; bütün arsivi ,200 kadar kitabi elkonulup yokedilir. Poster yayinciligiile "Demokrat Resim" denemeleri.
1 Mayıs afişleri arasında kuşkusuz en tanınmış olanını 1976 yılında Ressam Orhan TAYLAN' ın yaptığı bu afiş oldu

1976 Antalya Uluslararasi Sanat Festivalinde ilk duvar resmini yapar; "Promete", 110 m2, siva üstüne akrilik . Görsel Sanatçilar Dernegi baskanligina seçilir. Serigrafi teknigini ögrenir. Gönül'le bosanma. Çizdigi "1 Mayis" afisi, kutlamalarda yayginlikla kullanilir.
1977 Paris ve Berlinde dört Türk sanatçiile grup sergileri. "1 Mayis" afisi WFTU'nun Prag'da düzenledigi uluslararasisendikal afisler yarismasinda birincilik ödülü alir. Ayniyil , A.Bezirci, A.Behramoglu, B.Pirhasan, A.Kadir ile birlikte yazikurulunda yer aldigi"Sanat Emegi" dergisi yayin hayatina girer. "Politika" gazetesi sanat sayfasinda haftalik makaleler yazar.
1980 "Dünyamiz" duvar resmi uygulamasi, 70 m2, siva üstüne akrilik, MadenIs Sendikasi,Istanbul. 12 Eylül askeri darbesi. Bütün ilerici dernek, sendika ve demokratik basin organlarinin kapatilmasi. Antalya'daki "Promete" duvar resminin sikiyönetimce imha edilmesi.
1981 Melek Ulagay'la evlenir.
1982 Ferhat'in dogumu. Baris Dernegi'nin kurucu ve yönetim kurulu üyesi olma nedeniyle Askeri Mahkemece açilan dava ve Maltepe Askeri Cezaevinde sekiz aylik ilk tutukluluk. Tahliye ertesinde "Maltepe Resimleri" sergisi, Sehir Galerisi,Taksim, Istanbul. Aynidavadan ikici kez tutuklanma.
1985 "Hasret Resimleri" Sergisi, Tanbay Galerisi, Ankara . Yüz kadar yaglipastel çalismasinin yeraldigisergi, tutukluluk sürerken, esi Melek tarafindan gerçeklestirilir. Tutuklu 12 Baris Dernegi yöneticisinin Nobel Baris Ödülüne aday gösterilisi.
1986 Otuzsekiz aylik tutuklulugun sonu. Amnesty International tarafindan düzenlenen "Düsünce Suçlusu Türk Ressami Orhan TAYLAN adina" uluslararasi katilimli resim sergisi, Liege Müzesi, Belçika.
1988 "Hasret Resimleri " adiyla yönetmen N.Arca tarafindan yapilan belgesel film. 1988  1990 "Turkish Highlights" sergilerinde yapitlarinin yurtdisinda sergilenisi, Londra, Amsterdam , Moskova. Yagliboya çalismalarina agirlik verdigi dönem.
1990 Her yil Istanbul ve Ankara'da sergiler. Ankara Urart Sanat Galerisinde "1890 Tarih ve Hürriyet Üstüne" resim sergisi. Bu sergide ele aldigi Cumhuriyet öncesinin mirasi temasi'nin izleri gelecek sergilerinde sürer. Siraselvilerde Aslanyatagi sokak'taki atölyesinde sürekli toplu çalismalara baslar. Atölye sergileri düzenlenir.
1993 Kisisel sergi, Simon's Rock of Bard College, M.A., U.S.A. Taksim Sehir Galerisi Istanbul; "25.Yil", retrospektif resim sergisi. Tünel'de Sofyalisokak atölyesini kurar.
1996 Kasim; Geneve, Gallerie ChausseCoque, Kisisel sergi. Aralik; Atina, Atina Belediyesi galerisi, Kisisel desen ve pastel sergisi.
1997 Nisan; "9697 Çalismalari", KSM sergi salonu, Caddebostan, Istanbul. Haziran; "Istanbul  Atina Yüzyüze", 15 Türk ve 15 Yunanli sanatçi ile dostluk sergisi, KSM Sergi salonu, Caddebostan, Istanbul Kasim; Doku Sanat Galerisi, Kisisel resim sergisi, Nisantasi,Istanbul
1998 Nisan; Garanti Sanat Galerisi, Elmadag,Istanbul Aralik; "Atina  Istanbul Yüzyüze", 15 Türk ve 15 Yunanlisanatçiile dostluk sergisi, Melina Mercouri Kültür Merkezi, Atina.
1999 Nisan; Karsu Sanat Galerisi, Kisisel Resim sergisi, Esentepe,Istanbul. Kasim; Doku Sanat Galerisi, "Çesitli Dönemlerden", Nisantasi, Istanbul. Aralik; "Heykeller" kisisel heykel sergisi, Istanbul 9. Sanat Fuari,TÜYAP, Istanbul
2000 Subat; Isbankasi Sanat Galerisi, Kisisel Resim Sergisi, Ankara Subat; Armoni sanat Galerisi,Kisisel Resim ve Heykel Sergisi, Ankara
2001 Nisan; Kisisel Resim Sergisi, Karsu Sanat Galerisi, Istanbul Kasim; "Yeni ResimlerThe Grand Gallery, National Arts Club , New York , U.S.A.
2002 Mayis; "Tekrenk Yagliboyalar", Yaghane Sanat Galerisi, Bodrum
"Peintures et Dessins", Elele Kültür Merkezi, Paris
Yunanlive Türk sanatçilarla sergi, Kaleiçi, Bozcaada
Kisisel resim heykel sergisi 12.Ist.Sanat Fuari,Lütfü Kirdar
2003 Yeni Çalismalar; Resim  Desen sergisi, Hobi Galerisi, Istanbul
Resim ve Heykel SergisiArmoni Sanat Galerisi, Ankara
13. Sanat Fuari, Resim sergisi, Lütfü Kirdar , Istanbul
"Usta Sergisi", Antalya Resim fuari, Antalya
2004 "Kültürlerarasi Senlik", Yunanli sanatçilarla sergi, Büyükada
Atölye Sergisi, Sanatçinin atölyesi, Beyoglu, Istanbul
Resim sergisi, Hobi Sanat Galerisi, Nisantasi, Istanbul
14. Sanat Fuari, Resim ve Heykel Sergisi, Lütfü Kirdar, Istanbul
2005 Izmir Sergisi, Resim ve Heykeller, Konak Piyer sergi salonu, Konak, Izmir
‘Mavi Üstüne' Resim Sergisi, Karsu sanat galerisi, Istanbul
15. Sanat Fuari, Resim ve Heykel Sergisi, Lütfü Kirdar, Istanbul
2006 Resim ve Heykel sergisi,Armoni Sanat galerisi,ÇagdasKültürMerkezi,Ankara
Atölye Sergisi, Sanatçinin atölyesi, Beyoglu, Istanbul
Art Istanbul Sanat Günleri, Fuar, Antrepo, Istanbul
2007 Atölyede teorik seminerler
Desen Sergisi, Dem-Art Sanat Galerisi,Istanbul
Atölye Sergisi, Sanatçinin atölyesi, Beyoglu, Istanbul
Art Istanbul Sanat Günleri, Fuar, Antrepo, Istanbul
2008 Atölyede workshoplar, ‘Yagliboya Tekniginde Ileri Yöntemler'
Resim ve Heykel Sergisi. Çagdas Kültür Merkezi/Armoni Sanat Galerisi/Ankara
Atölye Sergisi,Sanatçinin Atölyesi,Beyoglu/Istanbul
2009 DÖNÜSTÜRMELER Sergisi, Hobi sanat Galerisi, Nisantas, Istanbul
2010 Paris sergisi, Gallerie Art Present, Paris, Fransa
Bodrum sergisi, Resim, desen ve heykeller, NT Atölye/ Galeri, Bodrum
‘Kuzgun Anisina' üç tane Mask. Bir Nokta Sanat Galerisi, Galatasaray, Beyoglu

Hakkında Yapılmış Filmler
1988 "Hasret Resimleri", Yönetmen:Nurdan Arca, Belgesel, 24 dk., Prodüksyon Ajans 21,2003 
Orhan TAYLAN, Yaşamı ve Sanatı", Yönetmen:Murat Düzgünoğlu, Belgesel 54 dk.,
2003 "Atölyesinde Orhan TAYLAN ", Yönetmen: Angelika Brudniak, Belgesel, 34 dk., Kaos Prodüksyon, 2004
Orhan TAYLAN

Selanik kökenli, Samsun 1941 doğumlu ve istanbulludur. Ressam Seniye Fenmen'in oğlu, Robert Kolej (lise '60) ve Roma Güzel Sanatlar Akademisi ('65) mezunudur.Orhan TAYLAN' ın eserleri dünyanın ve Türkiyenin çeşitli müzelerinde bulunmaz.
Türk resim sanatı seçkilerine adını katmamak için çabalayanlara kızmaz.
Yurtdışında sergi açarken, oralarda ünlenmek hevesine kapılmaz.
Hapishane anıları yazmak ya da sülalesiyle böbürlenmek gibi merakları yoktur.
Karma sergilere katılmaz.
Başka sanatçıları yargılamaktan hoşlanmadığı için resim jürilerinde ve bilirkişi heyetlerinde yer almaz.
Sakal bırakmaz,
pipo içmez.
Resimde ustalık geleneğini küçümsemez.
Gravür yapmaz,
heykellerini çoğaltmaz.
Resim öğretmenliğinin yaratıcılığa katkısı konusunda kuşkusunu saklamaz.
Resimlerinin önemsenmesi için uçuk fiatlar konması gerektiğine inanmaz.
Suluboya kullanmaz. Yağlıboyasını kendi yapmayı,
oğlu Ferhat'ı,
edebiyatı,
Macintosh'unu
ve büyük atölye düzeninin keyfini bişeylere değişmez.
Akşam içkisini ihmal etmez.
Solaktır.
Resmini, akımlar içinde adlandırmaz.
Avangardizmi ve resimdışı dil kullanan kavramsal çalışmaları resim sanatı yerine ikame etme denemelerinin, sanatseverleri yanıltabildiğine inanmaz.
İnsan hakları kavramını küçümsemez.
Polis devletine de, şeriat devletine de karşı demokrasiyi savunmayı bir erdem sayar.
Yurtdışında yaşamaz.
İstanbulda, Asmalımescit'te oturur,
resim yapar…
http://www.orhantaylan.com/

Gelecek Sergileri
Gelecek sergilerimizin davetiyelerini size de göndermemizi isterseniz,
adinizi ve e-posta adresinizi, (dilerseniz yasinizi ve mesleginizi)

adresine gönderebilirsiniz…

Kültürpark  Izmir Sanat Galerisi  26 Agustos Kapısı/Izmir
15 Ekim Pazartesi  05 Kasım 2012 Pazartesi
Hergün :  10.00  22.00

Izmir Sanat—Galeri/Kültürpark
Fuar Kültürpark 26 Ağustos Kapısı yakınındaki İzmir Sanat, yıl boyunca; söyleşi, seminer, tiyatro ve film gösterileri, konserler ve sergilere ev sahipliği yapıyor…

İzmir Sanat’ta;
308 kişilik tiyatro ve sinema salonu,
Söyleşiler, dia gösterimleri ve sunumlar için 80 kişilik oditoryum,
Dans prova salonu,
Sergi Alanı
Ayrıca, sanatçılar için soyunma ve dinlenme odaları bulunuyor….

İZMİR SANAT'IN 10 KURALI
İzmir Sanat'ın uygulamaya çabaladığı ilkeler
"Birincisi, nitelik kaygısı öncelikli bir ölçüt kabul edildi. Hangi sanat dalı olursa olsun, nitelikli ürünlerin sunulması esastır.
İkincisi, sanatçı ve sanat kurumları ile yapıcı ilişki ve işbirliği yöntem olarak benimsenmiştir.
Üçüncüsü, programlı ve sistemli çalışma,
Dördüncüsü, salonların mümkün olduğu kadar verimli ve yoğun kullanılmasıdır. Bu hedefe erişmek için programların çeşitlenmesi, periyodik sanat filmi gösterileri ile sinema sanatının belli başlı eserlerinin seyirciye sürekli sunulması, sanat ve kültür konularına ilişkin konferans dizileri, sanat akımları hakkında tematik haftalar, belli sanat üsluplarının değişik sanat dallarındaki verimlerinin sergilerle, toplantı ve uzmanların konuşmalarıyla, temsil ve konserlerle özgür programlar halinde gerçekleştirilmesi...
Beşincisi, solist sanatçıların katılımıyla, periyodik oda müziği konserlerinin İzmirlilere sunulmasıdır. Bu da, orkestra konserleri dışında dinleme alışkanlığı yaygın olmayan önemli  bir müzik sanatı türünün bilinçli şekilde meraklılara ulaştırılması anlayışından kaynaklanıyor. Böylece İzmir çok sayıda nitelikli oda müziği resital ve konserlerine tanık oluyor, ünlü solistleri dinliyor. Şehrin müzik hayatında yeni bir kategori sistematik olarak yer almaya başlıyor.
Altıncı ve bir başka ilke; sinema sanatının örneklerini düzenli programlarla meraklılara izlettirmektir.
Yedincisi, dramatik sanat alanında, gençliğe yönelme ve sanat tiyatrolarına salon tahsisidir. Sanat değeri taşıyan özel tiyatrolara İzmir Büyükşehir Belediyesi sanat politikaları uyarınca destek veriliyor, salon olanakları tanınıyor. Çocuk tiyatrosu çalışmaları destekleniyor.
Sekizincisi, güzel sanat sergileri düzenlemek. İtiraf edilmelidir ki sürekli ve nitelikli sergiler sağlanamıyor. Bununla birlikte "İzmir Sanat" fuayesinde sürekli olmasa bile bir çok ilgi çekici ve sanat değeri taşıyan sergi gerçekleştirilebilmiştir. İzmirlilerin, güzel sanat sergileri açısından karşılaşılan zorlukları, işin galeriler piyasası ve ticari yanı dolayısıyla getirdiği engelleri takdir edeceklerini ve eksiklikleri anlayışla karşılayacaklarını umuyoruz.
Dokuzuncu ve esasen her kamu kuruluşunun bağlı olması gereken bir ilke de, özellikle bir sanat kurumuna yakışan sıcak ve güler yüzlü ortamın sağlanmasıdır. İzmirliler, İzmir Sanat  organizasyonlarında kendilerini evlerinde gibi rahat hissetmelidirler. Bu ilkenin ne kadar gerçekleştiğine elbet İzmir Sanat izleyicileri karar verecektir.
Onuncu ilke; İzmir'in ikinci bir senfoni orkestrası olan Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası, Devlet Konservatuarından kaynaklanan bu yeni oluşumu desteklemek, şehrin yerel yönetimi için zevkli bir sorumluluktur. Bir senfoni orkestrasının ne büyük emeklerle kurulabildiğinin bilincinde olanlar, bu sorumluluğu takdir edeceklerdir. İzmir'in ikinci bir senfoni orkestrasına kavuşması demek, müzik ortamının zamanla katlanarak zenginleşmesi, renklenmesi, derinlik kazanmasıdır…
.

İLETİŞİM
Fuar  Kültürpark  26 Ağustos Kapısı  İzmir/Türkiye 
Gişe: 0(232)  293 40 49Tel: 293 40 49  293 40 45  293 40 47  293 11 13  Faks:  483 97 15

Kültürpark  Izmir Sanat Galerisi  26 Agustos Kapısı/Izmir
15 Ekim Pazartesi  05 Kasım 2012 Pazartesi
Hergün :  10.00  22.00

Orhan TAYLAN' ın Yaglıboya Çalışmalarından Oluşan Resim Sergisi 15 Ekim — 05 Kasım 2012 Tarihleri Arasında Görülebilir… IZMIR SANAT GALERISI —Kültürpark—26 Agustos Kapısı — Izmir — Hergün 10.00 — 22.00… Orhan TAYLAN' ın Yaglıboya Çalışmalarından Oluşan Resim Sergisi 15 Ekim — 05 Kasım 2012 Tarihleri Arasında Görülebilir… IZMIR SANAT GALERISI —Kültürpark—26 Agustos Kapısı — Izmir — Hergün 10.00 — 22.00… Reviewed by ümitse on 11:58:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.