Hürriyet

banner image

Hürriyet

Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ İçin Viyana’ dan Gelen Samsun’ daki Onur Anıtının Hikayesi…

Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK İçin Viyana dan Gelen Samsun daki Onur Anıtının Hikayesi
|10.11.193810.11.2021|
|Mustafa Kemal ATATÜRK|
|19.05.1881Selanik  10.11.1938Dolmabahçe SarayıISTANBUL|
|Türkiye nin ilk CumhurbaskanıTürk Ordusu Maresali|

Mustafa Kemal ATATÜRK
Viyana' dan Gelen Samsun' daki Onur Anıtının Hikayesi
15 Ocak 2022 Cumartesi
Viyana' dan Gelen Samsun' daki Onur Anıtının Hikayesi...
Fotoğraf: Samsun' daki Meşhur ATATÜRK Heykeli 1932 yılında Viyana' da yaptırılmıştır
Türkiye' ye kadar da hiçbir ücret alınmadan getirilmiştir. Alttaki görselde, Viyana Döküm Atölyesinde bu muhteşem heykeli yapan Avusturya işçilerini görüyorsunuz

Viyanadan Gelen Samsundaki Onur Anıtının Hikayesi

Kurtuluş Savaşı başlatmak ve yeni Türkiye Devletinin kuruluşunun adımlarını atmak üzere ilk adımı Samsun' a çıkarak gerçekleştiren Mustafa Kemal ATATÜRKSamsunlulara Büyük Onur Kazandırmıştı.

Mustafa Kemal ATATÜRKe olan sevgi ve minnet duygularını ifade etmek için dünyanın en güzel heykellerinden birisini Samsun' a ayak bastığı yere dikilmesi fikri dönemin Samsun Valisi Kâzım Paşa tarafından ortaya atılmıştı.

Samsunun simgesi sayılan Bronz ATATÜRK Heykeli, Samsun halkının adına, daha önce Ankara Zafer Anıtının inşası için açılan yarışmayı kazanan Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich KRİPPEL' e 1927 yılında sipariş edildi. 1931 yılında Viyanadaki Vereinigte Metallwerke dökümhanesinde yaptırıldı

Döküm aşamasından sonra temizlik ve rötuş işlemleri için dökümhanede birleştirilen anıt bu işlemlerin de tamamlanmasının ardından tekrar sökülerek her bir parça ayrı ayrı sandıklanmıştır.

Hamburgdan Deutsche LevanteLinie kumpanyasının Nicea vapuru ile taşınan anıtın parçaları 15.10.1931 tarihinde Samsun'a ulaşır. Gümrüğe takılsa da devreye giren Hükümet gümrük vergisini bütçeden karşılar.
Avusturyalı bir mühendisin de yardımıyla 29.10.1931 tarihinde heykel daha önceden hazırlanan kaideye monte edilir.

Anıtın resmî açılış töreninin Birinci İnönü Muharebesi zaferinin yıl dönümü olan 10..01.1932 tarihinde yapılması düşünülse de hazırlıkların tamamlanamaması nedeniyle 15..01.1932' de büyük bir törenle açılışı yapılır.
Bandonun İstiklâl Marşı' nı çalmasının ardından öncelikle Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRKin gönderdiği şu telgraf okunmuştur:

 Salim Bey, Samsun Valisi
Muhterem Samsun halkının şahsıma karşı besledikleri asil duyguların kıymetli bir tezahürünü bildiren telgrafınızdan pek mütehassıs oldum. Teşekkür, muhabbet ve selamlarımın halka arzını rica ederim."

ReisCumhur Gazi Mustafa Kemal

4,75 Metre yüksekliğindeki Tunçtan yapılma Atlı Heykel tüm ATATÜRK Heykelleri arasındaki en devingen ve iddialı heykellerden biridir.        Heykeltıraş Aylin TEKİNER' in değerlendirmesine göre ritim ve denge yönünden de oldukça tatmin edici olan heykelde hareketlilik, gerilim ve devinim son derece dengelidir. 
Heykelde Mustafa Kemal Mareşal üniformasıyla şaha kalkmış bir at üzerinde savaş komuta eder hâlde betimlenmiştir. Üst vücudu sol tarafa, yüzü ise sağ tarafa bakan Mustafa Kemal ATATÜRK sol eliyle atın dizginlerini tutarken sağ eliyle de kılıcının kabzasını kavramış kılıcı çekmek üzeredir ve kıyafeti de beden hareketini yansıtacak biçimde üzerine oturmuştur. Kılıcın boyu dönem subaylarının kullandığı kılıç olmayıp çok uzundur. 
Yüz kompozisyonu ise gençlik yıllarını anımsatır şekilde çalışılmıştır. Heykel kaideye atın arka iki ayağı ve kuyruğu ile dayanmaktadır. Atın bu dengeli duruşu heykelin devingenliğini de güçlendirmektedir. 
Yine Heykeltıraş Aylin TEKİNER' göre şaha kalmış olan atın hareketi ileri atılma hırsını, meydan okumayı ve kahramanlığı yansıtmakta; Mustafa Kemal'in atın dizginlerini tutmaya çalışması bağımsızlık için sabırsızlanan halkı soğukkanlılığa çağırmaya, dizginlere hakim oluşu da gücünü ve becerisini yansıtmaktadır.
Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich KRİPPEL' de yaptığı açılış konuşmasında heykel kompozisyonunu "gururlu bir şekilde batıya ve çok uzaklara dikilen bakışları azim dolu gözleriyle, şahlanan atın üzerinde Gazi Mustafa Kemal dimdik bir şekilde oturuyor. Bu oturuşta korkusuzluk, kolun kılıca uzanışında ise Türklüğün gücü vardır." şeklinde açıklamıştır
|Mustafa Kemal ATATURK|
|19.05.1881Selanik — 10.11.1938Dolmabahçe SarayıISTANBUL|
|Türkiye nin ilk CumhurbaskanıTürk Ordusu Maresali|
Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ İçin Viyana’ dan Gelen Samsun’ daki Onur Anıtının Hikayesi… Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ İçin Viyana’ dan Gelen Samsun’ daki Onur Anıtının Hikayesi… Reviewed by ümitse on 16:00:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.