Hürriyet

banner image

Hürriyet

Daha Güzel Fotograf Çekmenizi Saglayacak 10 Ipucu…

Daha Güzel Fotograf Çekmenizi Saglayacak 10 Ipucu
|30.10.198430.10.2017|
|Ümit Sermend GÜRBÜZ|
|Grafi vFotograGrafiOGRETMENI|
|Daha Güzel Fotograf Çekmenizi Saglayacak 10 Ipucu|

Ümit Sermend GÜRBÜZ
Daha Güzel Fotoğraf Çekmenizi Sağlayacak 10 İpucu  Ümit Sermend GÜRBÜZ
30 Ekim 2017 Pazartesi
Daha Güzel Fotoğraf Çekmenizi Sağlayacak 10 İpucu
Herkesin hayalidir güzel fotoğraflar çekmek. Bazen kendiniz bazen de başkaları için isteriz bunu. Sebebi ne olursa olsun iyi fotoğraf çekmek birçok fotoğraf tutkunu için vazgeçilmez hedeflerden biridir.
Bu ay ki fotoğraf köşemizde sizler için güzel fotoğraf çekmenize yardımcı olacak ipuçlarını sizler için derledik. Kuralların bazıları doğrudan fotoğraf kalitenizi artırırken bazıları ise dolaylı olarak daha iyi bir fotoğrafçı olmanız yolunda önemli bir avantaj sağlayacak. Ne olursa olsun aşağıdaki adımları uygularsanız daha iyi kareler elde etme hedefine adım adım yaklaşacaksınız.

Eğitim alın
Fotoğrafçılığın en temeli eğitimdir. Her ne kadar teknoloji gelişse, makineler iyice akıllansa ve birçok yenilik yardımı ile fotoğraf çekme kolay bir hale gelse de temeli iyi kuramazsanız güzel fotoğraf çekemezsiniz. Diyafram, enstantane, objektif, odak uzaklığı ve benzeri temel konuların anlatıldığı bir eğitim bütün hayatınız boyunca size destek olacaktır. Eğitimin çok kapsamlı ve devasa olmasına gerek yok. Temel konulardan bahsetmesi ve genel olarak fotoğrafı tanımlaması yeterli. Bu arada unutmayın fotoğraf bir ömür boyu sürecek bir çabadır. Kısa bir kursla Ara Güler gibi fotoğrafçı olmayı beklemeyin. Sabırlı olun ve kendinizi geliştirmeye devam edin.

Bol bol fotoğraf çekin
Eğitim aldıktan sonra yapmanız gereken en önemli şey bol bol fotoğraf çekmek. Yanlış yapmaktan korkmadan ve olumsuz eleştirilerden yılmadan fotoğraf çekin. Dijital fotoğraf makinelerinde sonuç anında görülebildiği için deneme-yanılma yöntemi ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Denemekten korkmayın ve sürekli daha fazla çekim yaparak kendinizi aşmaya çalışın.

Fotoğraf çekenlerin yanında bulunun
Kendinizi geliştirmenin bir diğer yolu da fotoğraf çekenlerin yanında bulunmaktır. Özellikle iyi fotoğraf çektiğine inandığınız kişilerin yanında olmak onların neler yaptığını görme açısından önemlidir. Elbette burada konu olan şey onları taklit etmek değildir. Onların nasıl fotoğarf çektiğini görüp ilham almak olarak özetlenebilir. Ayrıca fotoğraf paylaşım sitelerine (Fotokritik gibi) üye olarak iyi fotoğraflara bakmak da ilham vericidir ve fotoğrafçılığınızı geliştirir.

Araziye çıkın
Evde oturarak (kısıtlı bazı konular dışında) iyi fotoğraf çekemezsiniz. Fotoğraf toplumun içinde ve halkla birlikte yaşanan bir konudur. Konu olarak ele aldığınız insanları kendi yaşadıkları yerde fotoğraflamak önemlidir. Ayrıca birçok heyecanlı ve dinamik konuyu sokakta bulabilirsiniz. Hayat sokaktadır ve siz de sokağa çıkın.
Doğru ışık kullanımını öğrenin
Fotoğraf ısık demektir. İyi fotoğraf çekmenin birinci kuralı da bu ışığı doğru kullanmayı öğrenmektir. Hangi saatlerde fotoğraf çekmek için uygundur, çektiğiniz konular için hangi ışık açısı daha iyi durur. Bu ve benzeri bilgiler size daha güzel fotoğraf çekmeniz için yardımcı olur. Ayrıca dışarda yapacağınız çekimlerde güneşin doğuşu, batışı, tepe noktası ve diğer detayları öğrenmeniz fayda sağlayacaktır. Unutmayın ışık yoksa fotoğraf olanaklarınız da kısıtlanır.
Flaşı doğru kullanmayı öğrenin
Önemsiz bir ekipman gibi görünse de flaş, fotoğrafçılıkta önemli bir etkendir. Ağırlıklı olarak gece çekimlerinde kullanılan bu küçük yardımcımız gündüz çekimlerinde de sert ışığın etkisini azaltmak için tercih edilir. Özellikle ters ışıkta kullanılan flaşın çok işe yaradığını hatırlatmak isteriz. Ayrıca flaş, gece çekimlerinde iyi sonuç almamıza yardımcı olur.

Fotoğraf makinenizi iyi tanıyın
Kulandığınız fotoğraf makinenizi iyi tanımak, sınırlarını, özelliklerini, olumlu ve olumsuz yanlarını bilmek daha güzel fotoğraflar çekme konusunda size yardımcı olur. Örneğin CCD sensör kullanan bir fotoğraf makinesini (istisnai durumlar dışında) az ışıkta kullanmamak gerekir. Sebebi ise çok fazla gren vermesidir. Bu ve benzeri detaylar sizi daha olumlu sonuçlar alabileceğiniz çalışmalara yöneltir ki bu çok önemlidir. Sınırları bilmek size o sınırları aşmadan da güzel sonuçlar alma konusunda yardımcı olur.

Ekipmanın herşey olmadığını bilin
Yaygın kanının aksine pahalı fotoğraf makinesi sizi daha iyi fotoğrafçı yapmaz. Fotoğrafı çeken ve deklanşöre basan kişi bir insandır sonuçta. O insanın dünyaya bakışı kadrajı oluşturur. Bu bakımdan gelişmiş ve pahalı fotoğraf makineleri -esneklik sınırlarınızı artırsa da- sizi daha iyi bir fotoğrafçı yapmaz. Fotoğrafta insan faktörünü unutmamak gerekir. Ancak gelişmiş özelliklerin sınırlarınızı da artırabileceğini unutmayın. Sonuçta teknik sınırlar da fotoğrafınızı etkileyen bir olgudur.
Her zaman yanınızda fotoğraf makinesi taşıyın
Bütün bu tavsiyelere ek olarak fotorğaf çekmeye niyetil olmadığınız durumlarda bile yanınızda mutlaka bir fotoğraf makinesi bulundurun. İşe ya da okula giderken nelerle karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Kaçırdığınız karelere üzülmek yerine küçük ve basit de olsa yanınızda bir fotoğraf makinesi taşırsanız bu sorunun üstesinden gelmiş olursunuz. Her ne kadar ek ağırlık olacak gibi görünse de makine taşımak size uzun vadede fayda sağlayacaktır.
Gözünüzü dört açın
Fotoğrafçı aynı zamanda iyi bir gözlemci olmalı, başkalarının görmediğini görebilmelidir. Bu sebeple etrafınızda olup bitenlere farklı bir gözle bakmayı öğrenmek gerekiyor. Hergün önünden geçtiğiniz bina, eğitim gördüğünüz okul ya da çalıştığınız yerler size farklı seçenekler sunabilir. Dikkatli bir göz etrafta olup bitenlerden güzel fotoğraflar çıkarabilir. Yüzlerce kez gördüğünüz bir bina sizin için bir anlam ifade etmeyebilir ama fotoğrafik açıdan çok iyi sonuçlar verebilme potansiyelini de taşır. 
Elbette güzel fotoğraf için 10, 20 hatta 50 ipucu da sayılabilir. Biz burada en temel ve bize göre en önemli olanlarını sıraladık. Yaşam macerasında siz de kendi tecrübelerinizle bu ipucu sayısını artırabilirsiniz. Artık bundan sonrası size kalmış

Bu yazı http://umitse.blogspot.comhttp://umitsermendgurbuz.blogspot.com. dan alınmıştır

Dış bağlantılar :

http://umitse.com

http://umitse.blogspot.com
http://umitsermendgurbuz.blogspot.com

http://twitter.com/usgurbuz
http://twitter.com/umitsermendgurbuz

http://instagram.com/umitsermendgurbuz
http://instagram.com/umitsesanat
http://instagram.com/usgurbuz

http://foursquare.com/usgurbuz

http://pinterest.com/usgurbuz
http://pinterest.com/umitsermendgurbuz

http://tumblr.com/umitse
http://tumblr.com/umitsermendgurbuz

http://linkedin.com/in/ümitsermendgürbüza8226b49/


http://umitse.blogspot.com/2017/11/tarihe-gecen-fotograflar-tarihi.html
http://umitsermendgurbuz.blogspot.com/2017/11/tarihe-gecen-fotograflar-tarihi.html



|Ümit Sermend GÜRBÜZ|
|GrafikFotograGrafiOGRETMENI|
|Fotoğraf|PhotoDaha Güzel Fotograf Çekmenizi Saglayacak 10 Ipucu|
 
Daha Güzel Fotograf Çekmenizi Saglayacak 10 Ipucu… Daha Güzel Fotograf Çekmenizi Saglayacak 10 Ipucu… Reviewed by ümitse on 00:30:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.