Hürriyet

banner image

Hürriyet

Bir Çift Güvercin… Julius ve Ethel ROSENBERG’ ler Davasi…Eğer Ölürsek—Ethel ROSENBERG…

Eğer Ölürsek  Ethel ROSENBERG
19 Haziran 2017 Pazartesi
Eğer Ölürsek  Ethel ROSENBERG

Bir gün öğreneceksiniz evlatlarım, öğreneceksiniz,
Neden kestik şarkımızı yarıda,
Neden kitabımızı açık bıraktık, işimizi tamamlamadan
Neden gittik toprak altında uyumaya
Ağlamayın artık evlatlarım, ağlamayın.
Yalanlar ve pislikler neden sarmış dört bir yanı?
Neden bu gözyaşları, bu zulüm neden?
Öğrenecek bir gün bunu bütün dünya.
Yeryüzü gülümseyecek, evlatlarım, gülümseyecek
Ve sevinçler yeşerecek mezarımızın üstünde
Savaşlar sona erecek, dünya olacak mutlu
Kardeşliğin ve barışın koynunda.
Çalışın, evlatlarım, çalışın ve bir anıt dikin,
Sevgiye ve sevince bir anıt,
İnsanlık onuruna ve de inanca,
Sizin adınıza koruduğumuz ve çocuklarınız adına!

Eğer Ölürsek  Ethel ROSENBERG
(Ethel ROSENBERG’ in idam edilmeden önce  çocukları Robert ve Michael için yazdığı şiir…)

|Ethel ROSENBERG|
|A.B.D.’ li Genç Komünist Derneği ÜyesiAktivist|
|28.09.1915New YorkA.B.D. — 19.06.1953New YorkA.B.D.|

ROSENBERGLER OLAYI?
İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD ile Rusya arasında Soğuk Savaş diye adlandırılan müthiş bir çekişme başladı. ABD dünyadaki en büyük tehlikenin komünizm olduğunu söylüyor ve bütün mücadelesini bu fikirle savaşa ayırıyordu.
Senatör McCharty ve adamlarının başlattığı cadı avı tüm Amerika ya korku salmıştı ve bir korku imparatorluğu yaratılmıştı. Kimse ses çıkaramıyor, hakkını arayamıyor, haksızlıkları kabul ediyordu.
Komşusunu, arkadaşını, meslektaşını ihbar edenlerin sayısında olağanüstü patlamalar oluyordu. Herkes kendini kurtarmaya çalışıyor, kendi canını kurtarmak için bir başkası hakkında gizli tanıklık veya yalancı tanıklık yapmayı kabul ediyordu. McCharty nin bürosu ihbar mektuplarından geçilmiyordu. Bir başkasını suçlayarak kendi hayatlarını garanti alma noktasında bir korku çemberine alınmıştı insanlar.
Bir Çift Güvercin
ROSENBERG’ ler Davası, sadece Amerikan tarihinin en çok tartışılan davalarından biri olmasa gerek. Sovyetler Birliği casusları olduğu iddia edilen . Yahudi kökenli Julius ve Ethel ROSENBERG’ in idamına karar verilen mahkeme sürecinde tüm dünyada sesler yükselmişti.
Uluslararası kamuoyunun sesine tepkisiz kalmayan Papa nın Eisenhower a yazdığı mektuba, Amerikan Başkanı tepkisiz kalıyordu.
JeanPaul SARTRE, davayı hukuki linç olarak tanımlarken, Bir süreliğine paletini bırakan Pablo PICASSO, sarıldığı kalemiyle dakikaların bile önemli olduğunun altını çiziyordu. 
Aralarında Albert EINSTEIN, Jean COCTEAU, Frida KAHLO, Diego RIVERA, Robert TAYLOR, Ronald REAGAN, Ellia KAZAN, Bertolt BRECHT, Paul ROBSON, Lili HELMANN, EISEL Kardeşler gibi insanlık tarihinin kilometretaşları Amerikan hükümetini protesto ediyor, aynı zamanda ünlülerin de bulunduğu binlerce insan McCharty nin kurdurduğu mahkemelerde yargılanıyor, itirafa zorlanıyorlardı.
ROSENBERG’ ler olayı da işte tam bu sıralarda patlak verdi. Yahudi kökenli Julius ve Ethel ROSENBERG ABD de işçi olarak çalışan, bir işçi toplantısında da tanışıp evlenen iki zararsız insandı. Ama işçi olmaları ve sendika ile bağlantıları onların hedef olması için yeterliydi. Hedef olmaktan çıkarılıp kurban olmaları için ise küçük bir casusluk uydurması yeterli olacaktı.
Oldu da…
Julius ROSENBERG 1947 yılında yürürlüğe giren Taft Hartley Yasası çerçevesinde, Komünist Parti ye üye olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldı. Karısının kardeşi David GREENGLASS ile tamirhane açan Julius ROSENBERG bu işte de sıkıntılar yaşadı. 1945 yılında McCharty çetesi düğmeye bastı. Önce bir itirafçıdan David GREENGLASS ın ismini aldılar. David GREENGLASS yaratılacak komplo için ideal bir suçlu adayıydı. Askerliğini atom bombası üretilen Los Alamos ta yapmış, terhis edilirken de hatıra olsun diye çaldığı uranyum ve bazı aletlerle yakalanmıştı. O sıralarda David GREENGLASS ın üzerine pek gitmeyen FBI, ROSENBERG ler davası için hazırladığı senaryoda David GREENGLASS e büyük ihtiyaç duydu. Zira atom bombası üretilen tesislerde çalışan David GREENGLASS bazı bilgileri Julius ROSENBERG a pekala vermiş o da bunları SCBB ye satmış olabilirdi. Nitekim senaryo da bunun üzerine kuruldu. David GREENGLASS ın karısı Ruth GREENGLASS da Julius ROSENBERG aleyhine tanıklık yaptı.
Her şey cadı avcıları için iyi başlamıştı.
Julius ROSENBERG 17 Temmuz 1950 de tutuklandı, 11 Ağustos ta da karısı Ethel ROSENBERG. Her ikisi de kendilerine yöneltilen casusluk suçlamalarını kesin dille reddettiler.
Mahkeme hızlı çalıştı ve yaklaşık sekiz ay sonra, 5 Nisan 1951 de ROSENBERG çifti ölüm cezasına çarptırıldı. Karar tüm dünyada tepkiyle karşılandı. Zira elde somut bir delil yoktu. Bütün suçlamalar gizli tanıklar ve sahte belgeler üzerinden yürütülüyordu.
Tepkilerin şiddetlenmesi karşısında McCharty ekibi ROSENBERG lerle pazarlık yolunu seçti. Sovyet ajanı olduklarını kabul etmeleri halinde idam edilmeyeceklerini ve kendilerini bekleyen çocukları Robert ile Michael a kavuşacakları söyleniyordu, Julius ve Ethel ROSENBERG’ ler bu teklifi reddetti.
 ve yanıtları netti: Peki ya suçsuzluğumuza inanan milyonlarca insan ne olacak?”

Çaresiz kalan savcılar, Julius ve Ethel ROSENBERG’ i birbirinin aleyhinde ifade vermeye zorladılar. Ethel e kocasının kendisine ihanet ettiğini, Julius a da Ethel’ in kendisini ele verdiğini söylediler, ama ikisi de bu yalanları burunlarının ucuyla itelediler.
Son olarak savcı Ethel ROSENBERG in hücresine girerek itiraf etmesi halinde kendisinin affedileceğini, kocasının suçlu olduğunun kesinleştiğini söyledi.
Ethel ROSENBERG o zaman tarihe geçen şu sözleri savcının yüzüne haykırdı: Ey yollarını şaşırmış yiyiciler, ey satılmış insanlar, ey bu güzel dünyamızı kirleten iğrenç mahlukatlar! Yanıt mı istiyorsunuz? İşte size yanıtım: Sizin lanetlenmiş bağışlamanıza boyun eğip yaşamaktansa, suçlu bulduğunuz kocamla birlikte ölmeyi tercih ederim.”
Sovyetler e atom bombasının sırrını bahşettikleri iddia edilen çiftin idamı için öngörülen tarih de ilginçti. Bir 18 Haziran da evlenen Rosenberglerin, 14. evlilik yıldönümlerinde elektrikli sandalyeye oturtulmalarına karar verilmişti. Sonradan son rızaları dinlendi de tarih bir gün ötelendi.
19 Haziran 1953 yılında EDISON un icadı elektrikli sandalyede idam edildiler. Kendilerine yöneltilen suçlamanın asılsızlığını, bu suçlamaların aslında ABD deki işçi sınıfı yanlılarına yöneltilen bir baskının sonucu olduğunu, kendileri hakkında hiçbir kanıt olmadığı halde, suçlamaların hepsini çürüttükleri halde idam edilmelerini dünya hiç bağışlamadı.
ABD hükümeti de bu yükün altından ancak yıllar sonra, düzmece bir raporla, Julius ROSENBERG un casusluk olayına karıştığını,
ama Ethel ROSENBERG in gerçekten suçsuz yere idam edildiğini el altından açıkladı.
Kimse dyutmadı.
Tarih ROSENBERG leri hiç unutmadı, ama karşı devrimci ve korku imparatorluklarının harç doldurucuları onların hikayesini insanlardan uzak tutmaya çalıştı. Ama yani, aslında onlar da suçluymuş galiba kuşkusu yaratıldı. Sütten çıkmış akkaşık olmadıkları söylendi. Yine de Ethel ROSENBERG in idam edilmeden önce çocuklarına yazdığı şiiri yok edemediler.

|Julius ROSENBERG|
|A.B.D.’ li Genç Komünist Derneği ÜyesiAktivist|
|12.05.1918New YorkA.B.D. — 19.06.1953New YorkA.B.D.|
|Ethel ROSENBERG|
|A.B.D.’ li Genç Komünist Derneği ÜyesiAktivistElektrik Mühendisi|
|28.09.1915New YorkA.B.D. — 19.06.1953New YorkA.B.D.|
Anı  Melih Cevdet ANDAY
28 Kasım 2017 Pazartesi
Anı  Melih Cevdet ANDAY

Bir çift güvercin havalansa 
Yanık yanık koksa karanfil 
Değil bu anılacak şey değil 
Apansız geliyor aklıma

Neredeyse gün doğacaktı 
Herkes gibi kalkacaktınız 
Belki daha uykunuz da vardı 
Geceniz geliyor aklıma

Sevdiğim çiçek adları gibi 
Sevdiğim sokak adları gibi 
Bütün sevdiklerimin adları gibi 
Adınız geliyor aklıma

Rahat döşeklerin utanması bundan 
Öpüşürken bu dalgınlık bundan 
Tel örgünün deliğinde buluşan 
Parmaklarınız geliyor aklıma

Nice aşklar arkadaşlıklar gördüm 
Kahramanlıklar okudum tarihte 
Çağımıza yakışan vakur, sade 
Davranışınız geliyor aklıma

Bir çift güvercin havalansa  
Yanık yanık koksa karanfil 
Değil unutulur şey değil 
Çaresiz geliyor aklıma.


Anı  Melih Cevdet ANDAY
(Julius ve Ethel ROSENBERG’ ler, 19 Haziran 1953’ te,
New York'ta idam edildiklerinde, casusluk nedeniyle idam edilen ilk ABD yurttaşları oldular. Suçlu olup olmadıkları uzun süre tartışıldı. Bugün, idamları McCarhty döneminin baskıcı havasına yorulmaktadır..)
Anı  Melih Cevdet ANDAY  Kaynak: Melih Cevdet ANDAY Sözcükler  Toplu Şiirler  Melih Cevdet ANDAY  2008 Everest YAYINLARIŞiir Dizisi552 Sh.

|Melih Cevdet ANDAY|
|Türk SairRomanDenemeMakaleOyun Yazarı|
|13.03.1915Istanbul — 28.11.2002Istanbul|

O zaman anlayacaksınız suçsuz yere hapishanelerde sahte deliller, gizli tanıklarla tutsak edilen insanların çektikleri acı kadar yakınlarının, çocuklarının da çektiği acıların şiddetini. O zaman daha iyi anlayacaksınız unutturulmaya çalışılan DREYFUS davasının, ROSENBERG ler yargılamasının nedenlerini. O zaman anlayacaksınız bir devletin öldürmeye kurgulandığı zaman hukuku nasıl kendi lehine kullandığını, yargının nasıl siyasileştiğini, yasaların nasıl esnetildiğini, korkunun nasıl egemen kılındığını…
Bir Çift Güvercin… Julius ve Ethel ROSENBERG’ ler Davasi…Eğer Ölürsek—Ethel ROSENBERG… Bir Çift Güvercin… Julius ve Ethel ROSENBERG’ ler Davasi…Eğer Ölürsek—Ethel ROSENBERG… Reviewed by ümitse on 02:58:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.