Hürriyet

banner image

Hürriyet

Cumartesi Anneleri’nden: Kutlanacak Günümüz Yok—14.05.2017

Cumartesi Anneleri nden: Kutlanacak Günümüz Yok14.05.2017 
|Cumartesi Anneleri  633 Hafta|
Cumartesi Anneleri633 Hafta
14 Mayıs 2017 Pazar
 Cumartesi Anneleri’nden: Kutlanacak Günümüz Yok—14.05.2017
Cumartesi Anneleri kayıp yakınlarını sormak için 633’ncü haftada bir kez daha seslendi: Evlatlarımız için adalet talebimiz karşılanıncaya kadar, bizim kutlanacak günümüz olmayacak
Cumartesi Anneleri’nden: Kutlanacak günümüz yok

Cumartesi Anneleri, yakınlarının akıbetini sormak için 633’ncü haftada yine Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. “Failler belli kayıplar nerede” pankartı açılan eylemde Cumartesi Anneleri, kayıpların fotoğraflarını ve adalet arayışlarının simgeleyen karanfilleri taşıdı. Cumartesi Anneleri bu haftaki buluşmasında 1994’te gözaltında kaybedilen Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy’un akıbeti de sordu. Eylemin Anneler Günü’nden bir gün önceye denk gelmesinden dolayı Cumartesi Anneleri, kutlanacak bir anneler günü olmadığını söyledi.

İlk sözü gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kız kardeşi İkbal Eren aldı. Eren, yarın (bugün) Anneler Günü olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Ülkeyi yönetenler yarın çıkıp diyecek ki ‘eli öpülesi anneler, ayaklarının altı öpülesi anneler, cennet annelerin ayakları altında’ diyecekler. Buradaki annelerin yaşadıklarını görmeyecekler. Cennet annelerin ayakları altında değil. Annelerin yaşadığı cehennemi görmüyorsunuz. Anneler bu cehennemde evlatları için hak ve adalet arıyorlar. Biz burada hak ve adalet arıyoruz. Adalet aramaya devam edeceğiz.”

Ölü bir bedenle oğlumu arıyorum
Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ı annesi Hanife Yıldız da, “Biz bu acıları yaşarken, başkası bu acıları yaşamasın dedik. Bize bu acıları yaşatanlar her gün yeni acı yaşatmaya kararlılar. Benim oğlumu elimden aldıkları gün anneliğim elimden alındı. Ben ölü bir bedenle oğlumu arıyorum” dedi. Yıldız, konuşmasının ardından Kürtçe şiir okuyarak ‘Oğlum neredesin’ dedi.

Gözaltında kaybedilen Abdullah Canan’ın oğlu Tayyip Canan ise, “Bizler 633 haftadır hak arama mücadelesi veriyoruz. Kayıplarımızı kaybedenleri biran önce yargılayın önüne çıkarın, yargılayın” diye konuştu.

21 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak, Cumartesi Anneleri’ne mektup gönderdi. Ocak gönderdiği mektupta, “Bizim için anneler günü acı ile geçiyorsa, çocuklarımızın eli bize uzanmıyordur diyedir” dedi ve ekledi: “Bu meydandaki tüm anneler, kadınlar yaralı. Biz annelere bu acıları yaşatanlar ceza aldığında, çocuklarımızın kokusunu duyacağız.”

Gülmen, Özakça ve Gün için destek çağrısı
Galatasaray Meydanı’nda gerçekleşen 633. hafta buluşmasının basın açıklamasını Cumartesi Anneleri’nden Rezzan Karaman okudu. KHK ile ihraç edilen, 66 gündür işlerine geri dönmek için açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile oğlunun cenazesinin kendisine verilmesi için 79 gündür Dersim’de açlık grevinde olan Kemal Gün’ün hayati tehlikelerinin kritik aşamaya geldiğini hatırlatan Karaman, eylemcilerin hak taleplerinin karşılanması için hükümete çağrıda bulundu: “Yeter artık. Bu toprakların bütün evlatlarını sahiplenen Cumartesi Anneleri olarak hak ve özgürlüklerini yaşamak için hiç kimsenin bedel ödemek zorunda bırakılmasını kabul etmiyoruz.”

Karaman, son olarak şunları söyledi: “Yarın (Bugün) Anneler Günü vesilesiyle kadın haklarını ayaklar altına alanlar ve annelere bir günlük değer atfedenler iki yüzlü kutlama mesajları yayınlayacaklar. Gözaltında kaybedilen evlatlarımızın akıbetini öğrenme hakkımızdan bizi mahrum edenler yarın yine ‘Cenneti annelerin ayakları altında gören bir inancın mensupları olan bizler’ diyerek söze başlayacaklar. Devlet gözaltında kaybedilen evlatlarımızın akıbetleriyle ilgili bizi ve toplumu bilgilendirme görevini yerine getirinceye kadar ve evlatlarımız için adalet talebimiz karşılanıncaya kadar bizim kutlanacak günümüz olmayacak.”
Cumartesi Anneleri’nden: Kutlanacak Günümüz Yok—14.05.2017 Cumartesi Anneleri’nden: Kutlanacak Günümüz Yok—14.05.2017 Reviewed by ümitse on 00:30:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.