Hürriyet

banner image

Hürriyet

Türkiye' de 3 Ay Sureyle Olaganustu Hâl Ilan Edildi…

Türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi
20 Temmuz 2016 Çarsamba.
Erdoğan: 3 ay süreyle OHAL ilan edildi
Image copyright BirGün
15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından, Türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi.
MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından kameraların karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kararı Anayasanın 120. maddesi uyarınca aldıklarını söyledi
Anayasanın 120. maddesi
2. Şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması sebepleriyle olağanüstü hal ilânı
MADDE 120. - Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir.
Olağanüstü hâl ilanının demokrasi ve hukuk devleti ile temel hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik bir tedbir olduğunu vurgulayan Erdoğan, benzer tedbirler alan Avrupa'ya sesini çıkarmayanların kararlarını eleştirmeye hakkı olmadığını kaydetti.
Erdoğan'ın konuşmasından başka bazı satırbaşları ise şöyle:
Türk Silahlı Kuvvetleri hükümetinin emrindedir, emrinde olmaya devam edecektir.
Başkomutan olarak bizler de, TSK içindeki virüsleri temizleme faaliyetinde olacağız.
Valilerimizin yetkileri ve iradeleri bu süreç içinde daha da artacak. Demokrasiden taviz vermedik bundan sonra da asla taviz vermeyeceğiz.
Cumhurun Başkanı olarak ben milletimle iftihar ediyorum.
Milletimize sesleniyorum, sakın endişeye kapılmayın.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan kritik MGK toplantısı 4 saat 40 dakika sürmüştü. Daha sonra Bakanlar Kurulu da yine Erdoğan başkanlığında toplanmıştı.…
Erdoğan: Darbe girişimini eniştemden öğrendim
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada ise darbe girişimini eniştesinden (kız kardeşi Vesile İlgen'in eşi Ziya İlgen'den) öğrendiğini söyledi…
MGK
Image copyright EPA
Erdoğan, darbe girişimine başta inanmak istemediğini, girişimin istihbarat teşkilatı ve farklı kaynaklardan doğrulanmasının ardından, Enerji Bakanı (Berat Albayrak) ile birlikte gerekli adımları atarak Dalaman'a hareket ettiklerini belirtti.
"Gezi olaylarında daha önce edinilmiş tecrübelerimiz var" diyen Erdoğan, İstanbul'da da bazı sıkıntılarla karşılaşmalarına karşın, 12 saat içerisinde durumu kontrol altına aldıklarını kaydetti.
Ortada bir istihbarat zaafı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Güçlü bir istihbarat olsaydı, bu Fethullah terör örgütü olmazdı" dedi.
Darbe girişimi ile ilgili olarak şu ana kadar 9004 kişinin gözaltına alındığını, 1933 kişinin de tutuklandığını kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tabii ki bu gözaltı ve tutuklularla birlikte bitti mi bu iş? Hayır bitmedi. Ben İnanıyorum ki gözaltılar ve tutuklular daha birçok isim verecekler."
İdam cezası tartışmaları ile ilgili olarak, "Millet meydanlarda 'idam idam' diye bağırıyor. Bunun kararını verecek olan yer parlamentodur" diyen Erdoğan, "Darbe girişiminde başka ülkelerin parmağı var mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Fethullahçı terör örgütünün de bir üst aklı var. Zaten üst akıllarla bunlar adım atıyorlar. Şu anda bu darbeyi yapanlar üst aklın verdiği talimatla bunu yapıyor. Yargı görevini yaparken bunların hepsi ortaya çıkacak."…
Türkiye' de 3 Ay Sureyle Olaganustu Hâl Ilan Edildi… Türkiye' de 3 Ay Sureyle Olaganustu Hâl Ilan Edildi… Reviewed by ümitse on 23:09:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.